Tøjvask / vasketøj
Vasketøj og tøjvask har du måske helt styr på. Måske er du allerede vant til at vaske dit eget tøj hjemmefra. Måske skal du til at lære om tøjvask nu. Som med alt andet, er det ikke svært, når først man har lært det. Her får du nogle grundlægende tips til at gribe det an.
Symbolerne i tøjet
Symbolerne i tøjet indeholder information om følgende:
- Vasketemperatur
- Tørring
- Vask eller tørring på særlige programmer
- Strygning
- Blegning
- Rensning
Se hvad symbolerne betyder på Samvirke.dk
Sortering af vasketøjet
Når du står med bunken af vasketøj, skal det sorteres.
- Sorter først efter hvor mange grader tøjet kan tåle:
- Temperaturen er angivet med den maksimumtemperatur, som tøjet kan tåle at blive vasket ved, og vises som et tal i en balje. Du må gerne vaske ved lavere temperaturer, bare ikke højere. Hvis symbolet er en balje med et kryds over, bør det slet ikke vaskes.
- 30 og 40 graders tøj kan vaskes sammen på 30 grader, idet graderne angiver maksimumtemperaturer. Det samme gælder 60 og 90 graders tøj, der kan vaskes sammen på 60 grader.
- Herefter sorteres i farver:
- Hvidt for sig. Farvet for sig. Sort for sig. Hvis du ikke kan fylde maskinen med disse farveinddelinger, kan du sortere hvidt/beige for sig, og farvet/mørkt/sort for sig.
Jo højere temperatur du vasker ved, jo større er risikoen for at farverne smitter af.
Programmerne på vaskemaskinen
Ud over temperaturen skal noget tøj vaskes på specielle programmer. Det kan være tøj med uld, sarte materialer, eller tøj der skal vaskes i hånden.
Vaskemaskiner kan også have programmer til hurtig-vask, sportstøj, sengetøj, bomuldstøj, syntetisk tøj og meget andet.
Vaskemidlet
I skuffen til vaskemiddel, er der som regel tre rum.
- Det ene rum er til vaskemidlet (ofte markeret med II).
- Det andet rum er til ekstra vaskemiddel, hvis du vasker med forvask (ofte markeret med I), hvilket kun er nødvendigt, hvis tøjet er meget beskidt.
- Og det tredje rum er til skyllemiddel eller flydende blegemiddel (ofte markeret med *)
Der er mange vaskemiddelproducenter, og dermed mange valg at træffe, når du skal købe vaskemiddel. Er du til flydende, pulver eller kapsler? Er du til duft / ikke duft? Har du allergi du skal tage hensyn til? Vil du værne om miljøet? Vil du bruge væskebær/vaskenødder/sæbebær? Vil du købe et all-round vaskemiddel, eller vil du have separate til hvid vask, sort vask, kulørt vask (ud over selvfølgelig vaskemiddel til uldvask og sarte materialer)? Hvor mange penge vil du bruge på vaskemidler?
Der er mange ting at tage stilling til, og det være en god ide at spørge “en mor” til råds. Hun har formentlig truffet nogle beslutninger om valg af vaskemidler, ud fra nogle overvejelser. Spørg, lyt og træf dine egne beslutninger.
Vaskemidlet
Vaskemiddel findes i flydende form, i pulverform og i kapsler og kan tillige doseres i skuffe eller i en vaskebold. Kapsler og vaskebold kommes direkte ind i maskinen sammen med tøjet, det flydende og pulveret kan også doseres i skuffen. Dette afhænger af, hvilket vaskemiddelmærke du vælger. Pulver opløses bedst når du vasker med grader over bestemte temperaturer, og du skal derfor finde ud af, hvilke temperaturer du oftest vil komme til at vaske ved. Pulver er ofte billigere end flydende.
Mængden af vaskemiddel afhænger af, hvor hårdt vandet er, i det område du bor i. (Blødt vand: 0-8 dH. Middelhårdt vand: 8-14 dH. Hårdt vand: Over 14 dH.) Hvor meget vaskemiddel du skal bruge ved de forskellige hårdheder, fremgår af emballagen. Hvis du ikke ved, hvor hårdt vander er, der hvor du bor, kan du finde en oversigt over dette her.
Vaskebær/vaskenødder /sæbebær (kært barn har mange navne) er en anden mulighed, som er bæredygtig, økologisk og særligt allergivenlig. De kommes direkte ind i maskinen sammen med tøjet, og kan genbruges et antal gange, alt efter hvor mange grader du vasker tøj ved, og om du bruger dem til at lægge tøj i blød (hvilket er nødvendigt ved beskidt tøj, hvis du vælger vaskebær).
Skyllemiddel
Skyllemiddel har 3 hovedformål:
Det gør tøjet blødt og lækkert, ved at der lægger sig et blødgørende lag ovenpå fibrene i tøjet. Fordelen er dejlig bløde håndklæder, dynebetræk m.m.. Ulempen er at viskestykker, håndklæder, sportstøj og andet der skal suge vand, misten en del af sugeevnen.
Det fjerner statisk elektricitet, som er særlig generende ved tøj lavet af syntetiske materialer.
Det får dit tøj til at dufte rent og dejligt. Ulempen ved dette kan være parfumeallergi.
Idet skyllemiddel indeholder kemikalier der blødgører dit tøj, er det ikke sundt eller godt for miljøet. I stedet kan du vælge ikke at bruge noget. Du vil med tiden vænne dig til stadig-bløde-men-knap-så-meget-håndklæder og t-shirts, og duften kan du også undvære. Det gamle husmorråd om at bruge eddike, er ikke længere aktuelt, med de vaskemidler vi har til rådighed i dag. I værste fald skader det din vaskemaskine. Kan du bare ikke leve med stive lufttørrede hundklæder, så kom dem i tørretumbleren.
Tørring af dit tøj med eller uden tørretumbler
Symbolet for tørretumbling vises som en firkant med et andet symbol indeni, alt efter hvad tøjet tåler. Ikke alt tøj må komme i tørretumbleren, og det kan svare sig at undersøge, hvad netop dit tøj tåler.
Noget tøj skal ligge ned mens det tørre, og noget må hænges til dryptørring.
Se hvad symbolerne betyder på Samvirke.dk
Hvis dit tøj skal renses
Hvis tøjet skal renses vises dette med en cirkel med et bogstav indeni. Bogstaverne er til brug hos renseriet, og beskriver, hvilken form for kemisk rens der skal få dit tøj rent.
Se hvad symbolerne betyder på Samvirke.dk
Hvis du vil blege dit tøj
Symbolet for blegning er en trekant.
Se hvad symbolerne betyder på Samvirke.dk
Strygning
Ikonet for strygning er et strygejern. Prikker indeni strygejernet angiver, hvor meget varme du må stryge tøjet ved. Prikkerne ses formentlig også på dit strygejern.
- 1 prik: Strygning ved højest 110 grader. Damp anbefales IKKE
- 2 prikker: Strygning ved højest 150 grader
- 3 prikker: Strygning ved højest 200 grader
Se hvad symbolerne betyder på Samvirke.dk
Hvis du vil læse mere om, hvordan du stryger, så du får det bedste resultat, finder du en komplet strygeguide på Samvirke.dk.
Generelle råd til dig om dit vasketøj
Forbedre sugeevnen i håndklæder, viskestykker m.m.
Håndklæder, karklude, viskestykker m.m. der skal kunne suge vand, skal have en indledende tur i koldt vand i 24 timer, inden du vasker det første gang. Put dem i håndvasken, badekarret, rengøringsspanden eller lign. Herved åbner bomuldsfibrene sig, og kan bedre suge vand (bedre sugeevne). Der findes næsten ikke noget værre, end at tørre sig med et håndklæder, der overhovedet ikke suger vand… Herefter skal de vaskes i vaskemaskinen og er klar til brug.
Læg tøjet sammen
Når tøjet er tørret skal det lægges sammen (for det gør det jo desværre ikke selv…). Læg det gerne sammen når du tager det ned af tørresnoren eller ud af tørretumbleren. Ellers ligger det bare og bliver krøllet.
Tørretumbling med særlige behov
Hvis du har tøj der skal vaskes eller tørretumbles på specielle programmer, og din vaskemaskine og tørretumbler ikke har de anbefalede programmer, må du finde ud af, hvor du i stedet kan få vasket og tørret dit tøj. Det kunne være hos dine forældre, en ven/veninde eller på et vaskeri. Alternativet kan jo være, at dit tøj bliver ødelagt, hvilket ville være ærgerligt. Dyner og puder skal fx. ofte vaske og tørres i maskiner med en kapacitet på mere end 7-8 liter, og det er ikke sikkert det er til rådighed, der hvor du bor.
Udnyt alle programmerne
Læs manualen til din nye vaskemaskine, eller find den online, for at finde de programmer du hyppigst vil komme til at bruge. Sæt dig inde i, hvordan du bruger dem bedst, så dit tøj bliver rent og ikke tager skade.
Som regel kommer man til at bruge de samme få programmer og vasketemperaturer, men mange vaskemaskiner har uudnyttede potentialer. Så hvis du har lyst, kan du sætte dig ind i alle dens muligheder.
Vask tøj om natten – og spar penge på strøm
Hvis vaskemaskinen har “udsat start”-funktion, kan det svarer sig at vaske tøjet om natten (strøm er billigst om natten), eller mens du er væk hjemmefra. Så er det klar til at blive hængt til tørre eller tørretumblet, når du kommer hjem. Lad dog ikke vådt tøj ligge i vaskemaskinen for længe, da det bliver krøllet.
Husk hvad symbolerne betyder
Hvis du vil glemmer, hvad symbolerne i tøjet betyder, kan du ønske dig en plakat eller en vasketøjskurv med symbolerne. De er meget sjove og dekorative, og din mor vil helt sikker være den glade giver, hvis du ønsker dig dette i indflyttergave. Find eksempler på plakat og vasketøjskurv her.
Hvis du vil vide mere om tøjvask, har Dansk Renseri Forening lavet en fyldestgørende guide. Find den her.
Vedligeholdelse af din vaskemaskine
Måske har vaskemaskinen også et program, som renser selve vaskemaskinen. Hvor ofte dette renseprogram skal bruges, vil maskinen enten selv give dig besked om, eller også kan du læse om det i manualen.
Læs mere om vedligehold af vaskemaskine på Samvirke.dk
Læs mere om vedligehold af tørretumbler på Samvirke.dk
Værd at vide
Kan du bruge mere viden om andet en vasketøj og tøjvask, kan du finde meget mere nyttig viden under Nyttige links. Her kan du bl.a. blive klogere på hvordan du finder opskrifter på billig, lækker mad, samt hvordan du handler ind, uden at sprænge budgettet. Og det er også her du kan finde tips om rengøring.