Transport
Hvis du får nye veje på job, til studiet, venner og familie, er det en god idé at tænke over dit behov for transport, når du er flyttet hjemmefra. Hvor ofte skal du bruge et transportmiddel? Hvor langt skal du? Hvor hurtigt har du brug for at komme omkring? Hvor mange penge har du til rådighed?
Der er stor forskel på priserne, og det er ikke altid, at løsningen der ligger for dine fødder, er den billigste på den lange bane. Det er heller ikke sikkert at det er billigst at eje. Måske kan periodevis leje være den foretrukne løsning.
Hvis der er andre der tilbagelægger de samme strækninger som du skal, kan du spørge dem til råds, og måske være heldig at få det billigste og bedste fif.
Cykel
Har du brug for en cykel når du flytter hjemmefra, skal du overveje hvilken “cykeltype” du er, og hvad du egentlig skal bruge en cykel til. Er du til racer-, city- eller mountainbike? Elcykel, ladcykel eller noget helt andet. Brugt eller spritny? Dyr eller billig?
Er du til brugt, afholder Politiet cykelauktioner. (Altså hittegods der ikke er hentet af ejermanden.) Der afholdes også cykelauktioner andre steder end ved Politiet. Tjek på nettet herfor.
Alternativt kan man mange steder i landet leje en cykel – både med el og rugbrødsmotor, af enten private udlejere eller firmaer. Nogle udlejere har endda studierabat. Hos Refurbish bike og Swapfiets kan du leje en cykel efter behov.
Bus
Bliver bussen din “bedste ven” når du flytter hjemmefra, er der flere ting du kan spare penge på at undersøge. Hvor langt og hvor tit du har brug for at tage bussen? Kan du få studierabat? Skal busturen kombineres med tog? Kan det økonomisk svare sig at købe buskort til en lang periode trods påske og juleferie undervejs? Kan du få studierabat?
Det kan svare sig at undersøge “bus-billet-markedet” grundigt, for der er mange penge at spare, og det kan være afgørende for hvilken betalingsform der kan svare sig. Månedskort, klippekort, rejsekort eller enkeltbillet.
Tog
Når du er flyttet hjemmefra, bør du undersøge hvor ofte du har brug for at tage toget, og herefter hvilken betalingsform der kan svare sig. Altså HVIS du hyppigt vil benytte tog som transportform.
Månedskort, klippekort, rejsekort eller enkeltbillet? Skal togturen kombineres med bus? Kan det økonomisk svare sig at købe til en lang periode trods påske og juleferie undervejs? Hos DSB kan man købe Orange billet til lavere priser, hvis du kører uden for myldretiden, og du kan også få studierabat hvis du har et studiekort.
Bil
Er bilen den nemmeste løsning når du flytter hjemmefra, skal du overveje følgende; Vil du gerne være bilejer? Vil du leje eller lease en bil? Er det vigtigt at køre på el? Har du brug for et lift fra et sted til et andet? Vil du tilbyde samkørsel eller kan en delebil være en løsning?
Hvis du vil eje, skal du have et overblik over de faste udgifter (lån, forsikring, benzin, grøn afgift, reparationer, periodisk syn m.m.), og ikke mindst parkering, hvis du bor i en storby.
Hvid du vil leje, lease eller køre sammen, findes mange udbydere, og flere end de listede nedenfor, som blot er et udsnit af markedet. Brug tid på at tjekke mulighederne grundigt, der er penge at spare…!
GoMore tilbyder privat udlejning, leasing og samkørsel
SnappCar tilbyder leje af privatbiler
TADAA! tilbyder leje af delebil – bilerne kører på el