Mulige udgifter når du flytter hjemmefra?
Dine kommende udgifter varierer mellem månedlige, kvartalsmæssige og årlige betalinger. For at få et overblik over, hvor mange udgifter du kommer til at have hvert år, skal du skrive dem alle ned, lægge sammen og dele med årets 12 måneder. Hermed får du dine gennemsnitlige månedlige udgifter, og også et overblik over, om du har råd til at flytte hjemmefra.
Mulige engangsudgifter i forbindelse med flytningen:
- Depositum
- Flytningen (billeje, køb af flyttekasser, flytteøl, indflytterfest….)
- Istandsættelse af boligen
- Oprettelse af internetadgang
Månedlige, kvartalsmæssige og årlige udgifter:
- Husleje
- El
- Vand
- Varme
- Indboforsikring
- Ulykkeforsikring
- Sundhedsforsikring
- Licens
- Streaming tjenester
- Mobilabonnement
- Internet
- Sport
- Transport
- Fagforening
- A-kasse
- Lån
- Pension
- Gas
- Vaskeri
- Kontaktlinser
- Medicin
- Tandlæge
Er du kommende boligejer skal du også tænke på følgende udgifter:
- Ejendomsskat
- Boliglån
- Husforsikring
- Ejerforening
- Skrald/renovation
Er du bilejer skal du også tænke på følgende udgifter:
- Bilforsikring
- Benzin/diesel
- Grøn ejerafgift
- Vejhjælp
- Udgifter til reparationer, dækskifte, service, lån m.m.
Er du forælder, skal du også tænke på følgende udgifter til dit barn / dine børn:
- Ulykkeforsikring
- Institution
- Udgifter til tøj/sko
Overblik over din økonomi
Din bank har muligvis allerede et budgetark på deres hjemmeside, hvor du kan indtaste indtægter og udgifter, og hermed beregne dine udgifter. På den måde er du altid på forkant med din økonomi. Hvis din bank ikke kan give dig et godt budgetoverblik, er der masser af metoder og gratis budgetskema, der er tilgængelige på nettet. Find en metode eller et skema der giver mening for dig, så du hele tiden har et godt overblik, og som er nemt at ændre i, når dine udgiftende ændrer sig.
Overblik over dine madindkøb
En måde at få overblik over mad- og husholdningsbudgettet på, er at samle boner. Start med at samle boner i en måned/over 30 dage. Når perioden er ovre, regner du sammen og får et overblik over, hvor mange penge du bruger på mad, vaskepulver, dåseøl, toiletpapir osv. osv. Samtidig får du måske en idé om, hvad det koster at købe discount eller ikke discount. Ud over Lidl, Fakta, NETTO osv. har Dansk Supermarked og COOP deres egne discountvarer til fordelagtige priser. Desuden kan discount sagtens betyde både kvalitet og økologi.
Overblik over alle dine andre udgifter
Det samme vil være fordelagtigt at gøre med alle de andre udgifter vi alle har, men som ikke indgår i de faste regninger, der betales via budgetkontoen, eller som indgår i mad- og husholdningsbudgettet.
Det er udgifter til biografture, taxa, makeup, koncerter, tøj, tandlæge, frisør, cigaretter, kioskbesøg, blomster, internetcafé, coffeshops, sko, gaver, byture, studierelaterede ting (bøger, computer, printer m.m.) og alt det andet…
Læs mere om økonomi og budgetter her:
Budgetkonto – Hvad? hvorfor? Hvordan?