Her kan du bo
Dette påvirker din beslutning og valg
Der er mange muligheder af vælge imellem, og mange ting at tage højde for, når du skal beslutte dig for, hvor du skal bo, når du flytter hjemmefra. Din økonomi, afstand til arbejde/studie, afstand til din familie og venner, mulighederne i den by du gerne vil bo i og mange andre faktorer kan være afgørende.
Er der overhovedet ungdomsboliger eller kollegier hvor du gerne vil bo? Har du mest lyst til at dele en lejlighed med bedstevennen/-veninden, og har i råd? Har din mor og far tilbudt at købe en lejlighed, som du bliver lejer i? Er du draget af kollektiv-/bofællesskablivet? Brug gerne tid på at undersøge mulighederne, så du ikke misser den løsning der er allermest DIG…
Det første sted du skal bo, kan være et midlertidigt sted, indtil den rette bolig dukker op. Det kan være et kollegieværelse mens du er studerende. Det kan være du vil leje et værelse, mens du venter på, at drømmejobbet i en anden by dukker op, og du skal flytte igen.
Så husk, at beslutningen du skal til at træffe, ikke er en beslutning for livet. Skifter du uddannelses- eller arbejdsplads, får du flere/færre penge eller ændrer forholdet til dine venner, kæreste eller roomie sig? Alle disse ting kan betyde, at du igen skal se dig om efter en anden bolig. Læs om de forskellige muligheder i følgende afsnit.
Ungdomsbolig
For at bo i en ungdomsbolig skal du være under uddannelse, være i lære, i praktik, være trainee eller have en elevplads.
Din personlige situation har stor betydning for, om du kan få tilbudt en ungdomsbolig. Ifølge loven skal der tages hensyn til, hvordan din situation ser ud i forhold til uddannelse, økonomi og sociale forhold.
Se en oversigt over ungdomsboliger i hele landet på Ungdomsboliger
Ungdomsboligerne som Startbolig
Visse ungdomsboliger betegnes som Startboliger. Disse er til udsatte unge mellem 18-24 år. I disse ungdomsboliger er der tilknyttet sociale viceværter, der hjælper med praktiske ting i hverdagen, og med at holde fast i arbejde eller uddannelse.
Læs mere om Startboliger på din (kommende) kommunes hjemmeside . Her kan du se hvilke muligheder der er hvor du skal bo.
Kollegieværelse / kollegielejlighed
Kollegieværelser er oftest billigere end andre lejede værelser. Man kan (oftest) kun bo der hvis man er studerende og studieaktiv. På nogle kollegier skal man opfylde bestemte kriterier, f.eks. være studerende på et bestemt universitet.
Der er mange ansøgere til kollegierne med den bedste beliggenhed. Det kan være dem nær uddannelsesstederne, dem midt i byen, de nybyggede eller dem med rygtet om de bedste fredagsbarer. Forestil dig at bo på et kollegie uden for byen. Det er billigere, ventetiden er kortere, der er måske natur og studie-ro. Og festerne behøver bestemt ikke at være ringere af den grund…
Se om der findes et kollegie nær dig her
Kollektiv / bofællesskab
I et kollektiv / bofællesskab bor man sammen med andre, der sætter stor pris på at bo sammen med nogen, og dele sit liv med andre. I hvert fald for en periode. Nogle ønsker at bo i kollektiver, som er baseret på et fælles værdigrundlag, f.eks. politik, verdenssyn eller økologi.
For nærmere læsning om det at bo i kollektiv, læs mere her.
Lejebolig
En lejebolig er leje af et værelse, en hel eller dele af en lejlighed eller hus. Fordelen ved at være lejer er, at du ikke er afhængig af, at du skal til at sælge din bolig, hvis du ønsker at flytte. Samtidig vil der være færre uforudsete udgifter som lejer, sammenlignet med at eje. Udlejer sørger som regel for vedligeholdelse af boligen/ejendommen, rengøring af fællesarealer og fortov, holde god orden i ejendommen osv. osv.
Vigtigt om lejeboliger
Inden du skriver under på en lejekontrakt, skal du læse den godt og grundigt igennem. Også det med småt. Er der noget der ikke lyder fristende eller attraktivt, er det vigtigt at undersøge det nærmere.
I en lejekontrakt skal der, ud over navne på lejer og udlejer, stå praktiske oplysninger om størrelse på lejemålet, overtagelsesdato, husorden, depositum, husleje m.m. Det skal også fremgå hvilken stand lejemålet har ved overtagelse, og hvem der står for vedligeholdelse. Vigtigst er lejekontraktens §11, hvor fravigelser og tilføjelser til lejekontrakten noteres. Dvs. indskrænkelse af rettigheder eller yderligere ansvar for det lejede.
Der findes mange lejerforeninger og private udlejere. Så søg på nettet i det område eller den by du gerne vil bo i. Tjek altid udlejer inden du flytter (via søgning på nettet). Her vil du måske kunne læse anmeldelser (både godt og skidt), og også, om udlejer ER udlejer. Så risikerer du ikke at leje noget, der allerede er udlejet, og dermed stå i en ringere position som lejer.
Links til lejeboligportaler findes på siden Nyttige links.
For nærmere læsning om det at være lejer, læs mere på Lejernes Landsorganisation.
Hvis du skal være logerende, og ikke have adresse det pågældende sted, får du en såkaldt C/O adresse. Det betyder, at du tilmelder dig, bor, sover og jævnligt opholder dig fysisk på adressen, men ikke får din post tilsendt. Læs mere om det på Borger.dk.
Læs mere om lejekontrakt, og hvad du skal være særlig opmærksom på her.
Andelsbolig
Hvis man køber en andelsbolig, bliver man medlem af en andelsboligforening, og får ret til at bo i en af foreningens boliger. (Som regel den man har set på – heldigvis…). Man køber altså ikke selve boligen, men et medlemskab i andelsboligforeningen.
Vigtigt om andelsboliger
Det er vigtigt at undersøge, om andelsboligforeningen har en “sund” økonomi. Du skal undersøge, hvilke konsekvenser det vil få for dig, hvis vurderingen af ejendommen falder; Hvad vil din andel være værd, hvis du skal sælge? Og hvordan det vil påvirke din andel, hvis andelsboligforeningen kommer i økonomiske problemer? Vil din husleje stige?
I nogle andelsboligforeninger er det ikke tilladt at købe en andelslejlighed, for at leje den ud til andre. Dette skal du og dine forældre undersøge, hvis dine forældre overvejer et forælderkøb i en andelsboligforening.
Hos Andelsguiden.dk kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du overvejer at købe en andelsbolig
Du kan også læse mere om køb af andelsbolig hos Bolius.
Ejerbolig
Ejerbolig er køb af egen lejlighed eller hus. Lån til dette optages i banken og et realkreditinstitut. Fordelen ved at være boligejer er, at du, efterhånden som du afdrager dit lån, ejer mere og mere af din ejendom. Dette kaldes friværdi, og er i store træk de penge du vil stå med i hånden, når du sælger. Du er herren i eget hus og kan renovere, male, grave have, sætte stakit (næsten) lige så tosset du vil. Ulempen kan være uforudsete udgifter, så som en vaskemaskine der skal udskiftes, et sprunget vandrør, hul i taget, stigende forsikringer osv.
Det kræver en vis sum penge at komme i betragtning til et boliglån, og det kræver at du har et bestemt beløb til rådighed hver måned, når alle faste udgifterne betalt. Så det er vigtigt at du har et overblik over din økonomi, inden du aftaler et møde med din bankrådgiver.
Se ejeboliger på Boligsiden.dk
Vi håber du er blevet klogere og måske mere afklaret, ved at læse “Her kan du bo”