Forsikringer
Når du flytter hjemmefra, skal du have styr på dine forsikringer. Måske synes du, at det netop er hér, du kan spare i dit, måske i forvejen, stramme budget. Men tænk hvad dit elektronik, tøj, køkkenudstyr og møbler er værd? Og tænk hvad dit gode helbred er værd? Ulykker og skader på dig og andre kan også hurtigt blive en dyrt, hvis du ikke er forsikret. (At købe en forsikring hedder by-the-way “tegne en forsikring”). Læs mere om hvilke forsikringer der kunne være relevante (og vigtige) for dig. Og beslut dig så for hvilke forsikringer du skal have, og hvilke der kan vente.
Særlige forsikringer til unge
Nogle forsikringsselskaber tilbyder forsikringer skræddersyet til unge til en overkommelig pris. Hvis du er medlem af en fagforening, kan der være aftaler om rabatter mellem fagforeningen og et bestemt forsikringsselskab, ligesom forsikringsselskaber kan tilbyde billigere forsikringer, hvis du er studerende. Det kan også være, at dine forældres indboforsikring dækker dig, når du flytter hjemmefra, indtil du bliver 21 år. Læs mere om forsikringer når du flytter hjemmefra på forsikringsguiden.
Forsikringsselskabet HEDVIG henvender sig til unge. De giver studierabat, og har digitale løsninger via deres app, så du hurtigt og nemt kan oplyse om en skade eller et uheld.
Indboforsikring
Når du flytter hjemmefra, er det vigtigt at have en indboforsikring. Den dækker over skader på dine ting, tyveri og brand. En indboforsikring indeholder også en ansvarsforsikring, som dækker hvis du påfører andre skader og/eller varige mén.
Ulykkesforsikring
Du har formentlig allerede en ulykkesforsikring, som du har haft altid. (Måske er eneste forskel at du selv skal til at betale for den når du flytter hjemmefra.) Har du ikke allerede en ulykkesforsikring (eller bliver den opsagt når du flytter) skal du overveje at tegne en ny. Den dækker hvis noget eller nogen gør skade på dig. Det kunne f.eks. være sportsskader.
Ansvarsforsikring
Kommer du derimod til at gøre skade på andre eller andres ting, har du brug for en ansvarsforsikring. Altså i det tilfælde at forsikringen vurderer, at du er erstatningsansvarlig (ansvarlig for skaden og dermed ansvarlig for at betale erstatning). Er du IKKE ansvarlig for at give erstatning for en skade på en anden person eller en andens ting, som nogen mener du bør betale erstatning for, er det også ansvarsforsikringen der sørger for, at et uberettiget erstatningskrav bliver afvist. Nogle gange er ansvarsforsikringen en del af en anden forsikring, f.eks. indboforsikringen.
Køber du herudover en bil, hund, hest eller drone, skal du ifølge loven også have en ansvarsforsikring.
Rejseforsikring
Nogle indboforsikringer indeholder også en rejseforsikring, som dækker dig ud over det blå sygesikringsbevis, bl.a. hjemtransport.
Studie i udlandet
Hvis du er studerende og skal studere i udlandet, skal du også være dækket af en god forsikring. Du kan blive syg mens du er afsted. Eller du kan få stjålet dine ting. Læs mere hos Europæiske forsikring, så du ikke står i det store udland og mangler en forsikring der dækker dine udgifter…
Forsikring under selve flytningen
Nogle forsikringsselskaber har såkaldt flyttedækning (altså skader på personer og/eller ting der opstår i forbindelse med at du flytter hjemmefra). Hos andre forsikringsselskaber dækker skader på ting under flytningen af dine forældres indboforsikring.
Forsikring af elektroniske devices
Nogle forsikringsselskaber tilbyder ekstra dækning af elektroniske devices. Tjek dit (kommende) forsikringsselskab ud, og overvej hvor meget dit samlede elektronik er værd. Hvad vil det f.eks. koste dig at tabe din mobil i toilettet eller få stjålet din bærbare? Og kan du nøjes med kun at tegne forsikring på enkelte ting (din Mac eller mobil fx.)?
Forsikring ved tandskade
Skader på tænderne dækkes forskelligt fra forsikringsselskab til forsikringsselskab. Hos nogle forsikringsselskaber er tandskader dækket under ulykkesforsikring. Nogle forsikringsselskaber kræver særskilt tandforsikring, og har endda flere muligheder at vælge imellem, alt efter hvor meget forsikringen skal dække og hvad prisen er.
Sundhedsforsikring
Du kan også overveje en sundhedsforsikring. Med dette kan du bl.a. få adgang til undersøgelse, behandling og genoptræning på privathospitaler. Således kommer du måske hurtigere på “benene igen” efter sygdom eller en ulykke.
Medlem af Sygeforsikring Danmark
I tillæg til dine forsikringer, kan du overveje at blive medlem af Sygeforsikringen Danmark. Dette er en forening med tilskud til medicin, kontaktlinser, fysioterapi og ikke mindst store besparelser på tandlægeundersøgelse og -behandling. Især hos unge mellem 18-25 år. Læs mere om Sygeforsikringen Danmark her.
Præmie og selvrisiko
Vær opmærksom på pris og indhold i selvrisikoen og præmie når du sammenligner forsikringer. Præmien, er den pris din forsikring koster dig. Selvrisikoen er det beløb du selv skal betale, ved en skade.
Oftest er forsikringer lavet således:
Jo højere pris (præmie) jo lavere selvrisiko
Jo lavere pris (præmie) jo højere selvrisiko
Søg mere info
Få tilbud og sammenlign forsikringer på bl.a. findforsikring.dk