Ensomhed
Når du flytter hjemmefra, står du i en situation du (formentlig) aldrig har stået i før. På mange områder. Du har måske glædet dig. Måske været spændt. Måske frygtet det. Måske har det været en nødvendighed, og du har ikke haft hverken lyst eller noget valg. At flytte hjemmefra er forbundet med rigtig mange følelser. Ensomhed kan være en af dem.
Ensomhed kan ramme alle, og komme som en stor overraskelse, som du ikke havde forberedt dig på. Du har højst sandsynlig glædet dig til at få dit eget hjem og liv, og nu står du måske med en følelse af at være alene. Det strider mod alt hvad du havde forestillet dig eller håbet på. Livet skulle starte NU og være dejligt og uafhængigt frit. Hvad er så det med ensomhed for noget….?
Hvad er ensomhed
Ensomhed handler om at føle sig ufrivilligt alene… og det kan gøre rigtig ondt indeni. En følelse af ked-af-det-hed, fordi vi i bund og grund er et flokdyr, der har det bedst i flokken…
Det handler ikke om hvor mange mennesker man er sammen med eller hvor ofte. Man kan være alene og ikke føle sig ensom, hvis man trives med det. Modsat kan man være omgivet af andre mennesker, og ikke være alene, men føle sig ensom. Om du er sammen eller alene, er altså ikke afgørende for følelsen af ensomhed.
Ensomhed er en helt almindelig følelse, og fortæller at der er noget vi savner.
Hvorfor bliver man ensom?
Savn og tab er oftest årsag til ensomhed. Tab af mennesker du holder af, fordi du har haft et brud med en kæreste eller en ven/veninde. Tabet af en bedsteforældre der ikke lever længere. Tabet af noget der uigenkaldeligt er slut.
Savn er noget der var, og ikke er længere, i hvert fald i en periode. En søster der er langt væk på rejse, men som kommer hjem igen. En bedste ven der bor i den anden ende af landet, men som du ser et par gange om året. En bedsteveninde du ikke længere ser, men som kan erstattes af en ny bedsteveninde. En mor eller far du ikke længere bor sammen med, men som du kan ringe til, når savnet bliver for stort, eller du har brug for hjælp.
Når man flytte hjemmefra, står man i en helt ny situation i livet, og dine relationer ændrer sig. Du bor ikke længere sammen med dine forældre og søskende, og selv om løsrivelsen fra familien nok var en del af grundene til at flytte, kan savnet af familien, og udelukkelse af deres fællesskab fremkalde en følelse af savn og tab.
Er du flyttet til en ny by, og har du ikke længere dine bedste venner omkring dig, kan du også savne nogen at være sammen med, nogen der kender dig for den du er, og ikke først skal lære dig at kende. Så selv om du måske omgiver dig med andre nye skønne mennesker, kan du godt føle dig alene. Og måske ER du helt alene.
Og måske kan du ikke sætte ord på, hvorfor du er ensom. Måske føles det som en længsel efter noget du ikke kan placere eller definere.
Hvad sker der ved at være ensom
Unge, der føler sig ensomme over en længerevarende periode, kan få problemer med helbreddet, og det er kendt, at ensomhed er en risikofaktor for blandt andet udvikling af depression.
Er du ikke under uddannelse, har du ikke et job, bor du alene og/eller er du ikke i et parforhold, har du større risiko for at føle dig ensom.
Konsekvenserne heraf kan være dårlig søvn, dårlig præstation i skolen og frafald fra skole/uddannelse.
Vores selvværd styrkes når andre ser på os, og accepterer os som dem vi er, på godt og ondt. Dette sker ikke, hvis der ikke er nogen der “ser” på dig. Selvværdet daler og ensomheden har det med at være selvforstærkende. En negativ bane kan være startet…
Bliv fri af din ensomhed
Det første…
…du kan gøre ved din ensomhed, er at erkende det. Mærk efter hvad det gør ved dig. Måske føler du dig forkert eller flov over af være ensom. Måske er det et tabu du ikke taler om. Måske er din følelse af ensomhed oveni forbundet med skam.
Udspringer din ensomhed af et savn, så undersøg i dig selv, hvad der et du savner. Er det nogen? Eller noget? Eller noget som nogen gjorde, som du savner? Hvilket behov er det du mangler at få udfyldt? Og hvordan får du udfyldt det igen?
Er det nogen som helst trøst, så er du langt fra den eneste, der føler sig ensom. Og hvad skal du bruge det til? Jo, du skal bruge den viden til at fortælle dig selv, at det er helt normalt at føle sig ensom, og at der er andre derude, som vil have glæde af dit selskab, ligesom du vil have glæde af deres. Og du behøver ikke fortælle verden, at du er ensom. Det gør de “andre” måske heller ikke. (For tænk på, at (vi siger det gerne igen), ensomhed er en helt almindelig følelse, og fortæller at der er noget vi savner eller har mistet).
Det næste…
…du kan gøre, er at samle alt dit mod, og række ud. Du behøver ikke udstille din ensomhed og fortælle om din situation. Du skal blot række ud efter de mennesker, der vil dig. De mennesker der kan dække de behov, du ikke får dækket. Måske er de lige omkring dig: Det kan være nye studiekammerater, der måske også er nye i byen, og som sansynligvis også rammes af ensomhed ind i mellem. Kollegaer, der som dig, går hver til sit efter arbejde. Eller de andre på kurset ved A-kassen, hvis du ikke er i arbejde.
En fælles aktivitet kan for nogen bane vejen for nye venskaber. Det kan være frivilligt arbejde, en fælles interesse, som sport, kor, film, mad og alt andet mellem himmel og jord, som folk mødes om. Altså mødes om en fælles interesse, hvilket også giver noget at snakke om (hvilket er godt, hvis du er den introverte type, der har svært ved small-talke…)
Der er rig mulighed for at møde nye mennesker via de mange facebookgrupper, der har det formål at MØDES. Fælles for disse er, at man mødes af en ÅRSAG. Måske er gruppen for singler der gerne vil spise aftensmad med andre, måske er du kvinde-der-søger-veninde, måske søger du en løbemakker eller en der interesserer sig for præcis den samme nørdede hobby, som ingen i din nærhed synes er spændende. Benyt dig af det. De andre i grupperne har samme intention som dig, nemlig at finde fællesskab.
Det sidste…
…du skal gøre er at mærke efter og holde ved hvis det føles godt!
Er din ensomhed derimod uforandret, skal du finde en ny strategi. Hvis din ensomhed har varet længe, kan det være svært at vide hvad den bunder i. Og så skal du overveje, om du har brug for hjælp til at komme ud af den.
Din strategi må aldrig blive at give op eller ignorere ensomheden. Jovist er det en naturlig følelse, men den gør ikke noget godt for dig på den lange bane. Tværtimod.
Forebyg ensomhed inden du flytter
Ved du allerede inden du flytter hjemmefra, at du ikke vil trives med at bo alene, kan du søge dit nye hjem i bofællesskab, delelejlighed, kollektiv eller kollegie. Her vil du for det meste (eller hele tiden) have mennesker omkring dig. Overvej hvordan du finder balance mellem at få opfyldt dit behov for privatliv/alenetid og tid sammen med de andre. Har du brug for at have dit eget værelse, hvor du kan lukke din egen dør? Vil du gerne have dit eget køkken/bad og samtidig fællesstue? Vil du gerne spise alle måltider sammen med andre?
Så trives du bedst alene? Sammen? Eller en kombination? Dette kan være afgørende for, hvilken boligform du skal vælge.
Vær ikke alene med din ensomhed
Hvis du har brug for nogen at snakke med, kan du kontakte Headspace. Headspace er rådgivning til unge op til 25 år. Headspace er interesseret i unge ved at lytte, hjælpe, rådgive, tage fat i problemerne, inden de vokser sig for store. Man kan møde op i deres rådgivning som ligger i hele landet, eller man kan ringe, sms’e eller chatte. Det er gratis, uforpligtende og anonymt, hvis du ønsker det.
Har du brug for mere eller andet rådgivning, hjælper Headspace dig også gerne videre.
Vil du blive klogere på ensomhed, kan du læse mere hos Ungterapi.dk. Der finder du bl.a. 3 strategier ud af ensomheden, podcast med unge om ensomhed, blog m.m.